Blog

Vrcholová kniha - Týřov

20.04.2012 22:50

 

Týřov je zřícenina bývalého jedinečného hradu s devíti věžemi, ležícího na Křivoklátsku asi 3km od obce Skryje. Vrcholová kniha je umístěna v dřevěné schránce připevněné na jednom ze stromů v prostoru bývalého prvního nádvoří hradu. Zajímavá cesta tkz.„opičí stezka“sem vede ze Skryjí. Z vrcholu skalního ostrohu se otevírají nádherné výhledy do krajiny na řeku Berounku.   

Vrcholová kniha - Jenčov

20.04.2012 22:49

 

Zřícenina Jenčov (Jinčov) se nachází v ptačí oblasti křivoklátských lesů nedaleko věhlasnějšího hradu Křivoklát. Vrcholová kniha je umístěna v dřevěné schránce na velkém prostranství před zříceninou hradu.  Přijít sem lze po červené značce od rozcestí Skalka, myslivna, které se nachází u křížení silnic č.116 a 201 blízko Sýkořic. Hrad obtéká potok Vůznice a dokresluje tak neobyčejnou atmosféru tohoto místa.

Vrcholová kniha - Kaňkov

08.04.2012 14:35

Vrch Kaňkov (436m) se nachází dva kilometry od severočeského města Bílina. Vrcholová kniha je umístěna na jeho vrcholu v plechové krabičce a doplňuje tkz. Bílinský trojúhelník, spojující na dálku vrcholové knihy z Bořně, Zlatníku a právě z Kaňkova. Na vrch Kaňkov vede červená turistická značka. Z vrcholu jsou nádherné výhledy na České středohoří, blízké vrchy Bořeň, Zlatník a Želenický, obci Želenice a v dáli i mostecký hrad Hněvín.


Zakladatel:                      FOTOTURISTIKA.CZ       

Datum založení:              31.3. 2012

Vrcholová kniha - Libštejn

08.04.2012 14:34

 

Zřícenina Libštejn (305m) se nachází v plzeňském kraji jižně od Liblína. Vrcholová kniha (Libštejský cancák) je umístěna v dřevěné schránce připevněné na jednom ze stromů uvnitř této zříceniny. Přijít sem lze po červené značce podél pravého břehu Berounky z Liblína nebo po zelené z Lhotky u Radnic. Zřícenina je zarostlá stromy, takže moc velké výhledy do okolí nejsou. Přesto se jedná o velice pěkné místo.

Vrcholová kniha - Ronov

08.04.2012 14:33

 

Zřícenina Ronov (552m) se nachází v CHKO Kokořínsko nedaleko města Úštěk. Vrcholová kniha je umístěna v dřevěném přístřešku hned vedle vchodu do objektu zříceniny. Cesta na vrchol vede po červené značce a závěrečné stoupání je poměrně náročné. Z vrcholu jsou nádherné a daleké výhledy do okolní krajiny. 

Vrcholová kniha - Trojhora

08.04.2012 14:32

 

Vrcholová kniha se nachází na štítu Trojhora (451m), ležícího v Českém středohoří asi 2km od Třebušína. Na vrchol vede středně náročná cesta po žluté turistické značce. Kniha je umístěna na nejpřístupnějším ze štítů Trojhory v plechové krabičce. Ze shora jsou nádherné výhledy na okolní krajinu, na pozůstatky hradů Kalich a Panna nebo na mohutný vrch Sedlo.


Zakladatel:                      FOTOTURISTIKA.CZ       

Datum založení:              25.2. 2012

Vrcholová kniha - Sedlo

08.04.2012 14:32

 

Vrch Sedlo (726m) se nachází v Českém středohoří nedaleko města Úštěk. Vrcholová kniha je umístěna ve skleněné vitríně na jedné ze skalních vyhlídek. Cesta k ní vede z Lovečkovic nebo z Levína. Zdolání Sedla je docela náročné a to nejen nahoru, ale i dolu. Vrch je téměř celý porostlý lesy a na jeho území se nachází národní přírodní rezervace. Vrcholek Sedla je skalnatý a jsou z něho úžasné daleké výhledy na okolní krajiny do vzdálenosti mnoha desítek kilometrů.


Zakladatel:                      Jarda Daneš       

Datum založení:               květen 2003

Vrcholová kniha - Kletečná

08.04.2012 14:31

 

Vrch Kletečná (706m) se nachází asi 8 km od Lovosic směrem na Teplice. Sousedí s nejvyšší horou Českého středohoří Milešovkou. Vrcholová kniha je umístěna v plastové nádobě zavěšené na větvi stromu, na kterém je navíc připevněn i teploměr. Cesta na vrchol není turisticky značená. Lze se vydat buď od Milešovky nebo z vesničky Kletečné. Nahoru vedou po vrstevnicích lesácké cesty. Zhruba ve tři čtvrtě vrchu je nenápadná úzká odbočka. To, že jste správně odbočili, poznáte podle kamenných mohylek, které jí lemují až na vrchol.  
Na samém vrcholu je pak obrovská kamenná mohyla s praporkem na špici. Celá Kletečná je zalesněná, včetně jejího vršku, takže výhledy do krajiny jsou pouze sporadické. Přesto je to naprosto úžasné místečko. A nezapomeňte přistavět podél cesty také nějakou kamennou mohylku.

Vrcholová kniha - Loučná

08.04.2012 14:30

 

Vrch Loučná (956m) se nachází v Krušných horách nedaleko obce Meziboří. Vrcholová kniha kniha je umístěna na skalnaté vyvýšenině v plechové oválné schránce. Cesta na vrchol Loučné vede z obce Meziboří nebo z druhé strany od restaurace na Dlouhé Louce po modré značce. Z vrcholu jsou překrásné výhledy na Krušné hory, České středohoří a průmyslová města severu Čech.

Vrcholová kniha - Stropník

08.04.2012 14:29

 

Vrch Stropník (855,6 m) se nachází v Krušných horách nedaleko města Osek. Vrcholová kniha je umístěna ve schránce na kovovém kříži na jedné ze dvou žulových homolí, tvořící vrchol Stropníku. Nejsnadnější a nejkratší cesta sem vede od restaurace z Dlouhé Louky po zelené TZ. Z tohoto nádherného místa jsou překrásné výhledy na města Hrob a Teplice, na České středohoří v čele s Milešovkou a Kletečnou a na přírodní rezervaci Domaslavické údolí.

Záznamy: 1 - 10 ze 24
1 | 2 | 3 >>

Kalendář akcí

Nová vrcholová kniha

21.04.2012 00:00
Během měsíce dubna se plánuje založení další nové vrcholové knihy v Českém středohoří.

Novinky

Informace pro návštěvníky

31.03.2012 17:32
Pravidelně budeme v blogu tohoto webu uveřejňovat nově zdokumentované či námi nově založené vrcholové knihy. Budeme rádi, když nám budete dávat tipy na místa s vrcholými knihami, které ještě nemáme v naší databázi.

Webové stránky o vrcholových knihách

31.03.2012 17:31
  Cílem Fototuristiky.cz je zmapovat a fotograficky zdokumentovat vrcholové knihy nacházející se na území ČR. Další činností je zakládání nových vrcholových knih na méně známých, ale o to více zajímavých místech, kterého se můžete zúčastnit i Vy.

Štítky

Nebyly nalezeny žádné štítky.